NAČINI, USLOVI I DUŽINA SKLADIŠTENJA POVRĆA

NAČINI, USLOVI I DUŽINA SKLADIŠTENJA POVRĆA

Posle berbe (vađenja) povrća, uskladišteni plodovi nastavljaju sa procesom disanja za koji je neophodna energija. Međutim, pošto više nije povezan sa biljkom, tj. korenovim sistemom, plod za disanje koristi sopstvene energetske rezerve, što vremenom dovodi do gubitka kvaliteta

c5e4cf01-ff0e-4a85-978e-a198449233fc.jpg

PROIZVODNJA KASNOG KUPUSA

Kasni ili postrni kupus dolazi na drugo mesto u plodoredu. Uspešno se gaji posle useva koji oslobađaju njivu do jula, a to su: grašak, rani krompir, luk, pšenica i ječam. Najbolji predusevi kasnom ku...

8e2074f3-7ddc-470f-bada-742e5bf7f18b.jpg

REZIDBA PARADAJZA ZA DOBIJANJE BILJKE ODGOVAR...

Rana rezidba podstiče pojavu snažnih stabljika. Ukloniti sve vodopije i listove ispod prvih cvasti. Drugu stabljiku treba pustiti da raste od internodije tik iznad najniže postavljene cvasti, a treće...